Monday, October 26, 2015

simpan emas untuk anak-anak dari kecil

Tips Plan Pendidikan - 1 lagi tips untuk pelan pendidikan anak dengan emas
πŸ“™πŸ“˜πŸ“πŸ“–πŸ“šπŸ“š✏πŸ“’πŸŽ“πŸ“‘πŸ““


✔mula simpan emas sejak anak dilahirkan.
✔ umur anak 1 tahun  12g
✔ umur anak 18 tahun  216g
πŸ“ harga emas tahun 2015
1gm = RM183 (harga ahli)
πŸ“ harga emas tahun 2020
1gm = RM503
agak2 kalau kita tak beli emas tapi kita cuma simpan duit sahaja,RM500 skg sama tak nilainya dengan RM500 tahun 2020?
tapi nilai emas tak berubah.sebabnya emas kalis inflasi.jadi...kita dh bole tukar simpanan emas utk pelan pendidikan anak...dah takyah nk buat pinjaman PTPTN.hidup pun tak berhutang..grad dengan senang hati πŸŽ“πŸŽ“πŸŽ“
jom simpan emas
✔1gm 1bln 1keluarga
HANYA DI POWERGOLD
πŸ“ take note..kedai emas luar tak jual 1gm tau..cuma di powergold saja..daftar ahli cepat sebelum terlambat.dah dapat free suku dinar utk simpanan..
😊😊😊😊😊😊
Jom simpan emas serendah 0.5 gram

call/sms/wassup 
Ilah Fazilah Gold
0126098480


Saturday, October 17, 2015

Zakat Emas dan cara pengiraannya

Ramai prospek yg menghubungi saya yg bertanyakan tentang zakat emas sekiranya mereka membeli dan menyimpan emas...πŸ˜¦πŸ˜žπŸ™‡

Mula2 saya dulu pun mcm anda semua... bila belum bljr ilmu emas..benda2 seperti ni kita anggap sesuatu yg remeh temeh..
Tapi...lepas join n kita mula membaca dan belajar...sebenarnye ia bkn sesuatu yg membebankan apatah lg kita sepatutnya bangga jika suatu hari nanti kita pula termasuk dlm golongan yg mampu membayar zakat emas dan duit zakat kita disalurkan kepada asnaf2 yg memerlukan...πŸ˜†πŸ˜‡

Ingat....zakat itu membersihkan harta dan menyucikan jiwa...

Lagi pula....bkn bermakna bila kita stat je bl emas terus kena byr zakat...ada cara pengiraannya...kecuali anda memberi terus 100g atau 1kg emas...ha...yg tu mmg xleh lari...tp kalau kita mampu bl beratus ribu duit utk emas..xkan setakat 2.5% dari nilai emas kita xmampu byrkan ? πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜„

Saya bagi contoh...jika kita mula menyimpan 1g 1 bln...utk 12 bln baru ada 12g je pun...masih belum layak untuk membyar zakat emas... jadi...masa bila perlu byr zakat?..

Ok..jom tgk cara pengiraan dan dalil2 berkaitan byrn zakat supaya kita lebih jelas dan benar faham tentang zakat emas...




Emas dan perak adalah merupakan logam galian yang berharga kurniaan Allah SWT. Ia merupakan hasil bumi yang banyak manfaat kepada manusia dan manusia pula menjadikannya nilai tukaran wang bagi segala sesuatu. Sementara syariat pula mengibaratkan emas dan perak sebagai sesuatu kekayaan alam yang hidup dan berkembang. Syariat juga telah mewajibkan kedua-duanya boleh digunakan dalam bentuk wang atau kepingan, bekas bejana, cenderahati, ukiran atau perhiasan.

Zakat diwajibkan ke atas pihak yang memiliki emas dan perak apabila sampai nisab dan telah cukup haul setahun.

::Dalil Wajib Zakat::

Firman Allah s.w.t:

"Dan orang-orang yang menyimpan emas dan perak dan tidak dibelanjakan pada jalan Allah (tidak mengeluarkan zakat), maka khabarkanlah kepada mereka dengan balasan azab seksa yang tidak terperi sakitnya (iaitu) pada hari dibakarπŸ”  emas dan perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam lalu diselar dengannya dahi, rusuk serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka), inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu, oleh itu rasakan (azab dari) apa yang kamu simpan itu"
(Surah At-Taubah: 34-35)

Sabda Rasulullah s.a.w:

"Setiap pemilik emas dan perak yang tidak menunaikan haknya maka pada hari kiamat dijadikan kepingan lalu dibakar dalam api neraka kemudian diselar rusuk dan belakang mereka; setiap kali kepingan itu menjadi sejuk ia kembali dibakar semula pada pada hari yang kadarnya bersamaan dengan lima puluh ribu (50,000) tahun sehingga ia dihukum di antara hamba-hamba Allah maka dilihat jalannya sama ada ke syurga atau ke neraka".
(Hadis riwayat Abu Hurairah)

KAEDAH KIRAAN ZAKAT EMAS 

* Emas Yang Disimpan

Emas yang disimpan bermaksud emas yang tidak dipakai walaupun sekali dalam setahun. Jika emas yang disimpan itu menyamai atau melebihi kadar nisab (85 gram), maka wajib dikeluarkan zakat sebnyak 2.5% atas nilai emas tersebut. Nilai yang diambil kira adalah nilai emas sahaja iaitu tidak termasuk batu-batu permata.

Contoh:
Emas yang disimpan atau tidak dipakai bernilai RM 4,000 (nilai emas semasa), maka zakatnya ialah sebanyak:

RM 4,000 X 2.5% = RM 100.

* Emas Yang Dipakai

Emas yang dipakai sebagai perhiasan oleh wanita sama ada sekali-sekala atau secara berterusan tidak dikenakan zakat sekiranya ia tidak melebihi URUF (nilai pemakaian setempat yang dibenarkan). Sekiranya melebihi URUF, maka ianya wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5% atas nilai lebihan dari URUF itu. Penggunaan URUF ini banyak digunakan oleh pelbagai golongan khususnya
bersandarkan kepada Imam An-Nawawi yang berpegang kepada mazhab Asy-Syafie. Sebagai panduan, buat masa ini kadar URUF yang digunakan di Selangor adalah sebanyak RM 5,000.

Contoh:
Seorang wanita yang memiliki dan memakai emas sebagai perhiasan diri bernilai RM 7,000, maka zakatnya ialah sebanyak:

(RM 7,000 - RM 5,000) X 2.5% = RM 2,000 X 2.5% = RM 50.
[24/03 6:05 pm] As Pwergld: Berikut adalah nilai uruf bagi negeri-negeri di Malaysia.

Uruf emas bagi negeri Kedah adalah 150 gram.

Uruf emas bagi negeri Perlis adalah 170 gram

Uruf emas bagi negeri Pulau Pinang adalah 165 gram

Uruf emas bagi negeri Melaka adalah RM5000

Uruf emas bagi negeri Johor adalah 850 gram

Uruf emas bagi negeri Sembilan adalah 200 gram

Uruf emas bagi negeri Selangor adalah 800 gram

Uruf emas bagi Wilayah Persekutuan adalah 150 gram

Uruf emas bagi negeri Kelantan : tiada uruf

Uruf emas bagi negeri Terengganu adalah 850 gram

Uruf emas bagi negeri Pahang adalah 200 gram

Uruf emas bagi negeri Perak adalah 500 gram

Uruf emas bagi negeri Sabah adalah RM5000

Uruf emas bagi negeri Sarawak adalah 775 gram


Jadi...apa pendapat anda selepas membaca mengenai simpanan emas dan zakat?
Rasanye xde masalah pun kan... bila kita boleh bezakan antara emas yg disimpan dan dipakai juga tempoh haul dan uruf...

Mungkin kita blm lg perlu membayar zakat dlm tempoh ms terdekat ini...tp jika telah smapai waktunyer...BERBANGGALAH anda kerana dpt menunaikan zakat tersebut....dan yg nyata...andalah yang layak digelar JUTAWAN EMAS...

Wallah hualam...


Jom kita menyimpan emas serendah 1 gram 1 bln...
Mulakan langkah anda sekarang



Call/sms/pm/wassup/telegram
☎✉πŸ“±πŸ“ 
Ilah Fazilah Gold
0126098480

10 Tips Penting Pajak Emas Di Arrahnu

Dalam tajuk yg lepas sy ceritakan cara untuk memajak emas di Ar rahnu.. tp kena ingat...ada beberapa perkara yg anda perlu tahu sebelum anda mengambil keputusan untuk memajak emas anda si Arrahnu...... Harap bermanafaat



10 Tips Penting Pajak Emas di Ar-Rahnu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sebelum pajak emas, anda perlu tahu duit pajak ialah PINJAMAN yang perlu dibayar balik. Kalau harga emas naik, anda boleh buat overlaps. Dan overlaps adalah pertambahan hutang, bukan “passive income” sebagaimana salah faham oleh sesetengah orang. Artikel ni adalah sambungan artikel “Cara Memajak Emas di Ar-Rahnu“. Sebelum memajak emas, ini 9 tips penting yang anda perlu tahu:

Tips #1Pilih ‘Timing’ Paling Sesuai

Secara umumnya, masa paling sesuai untuk pajak emas ialah bila
 (1) harga emas jatuh mendadak (mungkin melebihi 8% – 10%) untuk dapatkan modal beli lagi emas pada harga rendah, atau
(2) nak guna duit untuk rolling bisnes yang menguntungkan. Kalau sebab lain, saya tak syorkan melainkan anda dah kenalpasti sumber ‘pendapatan’ yang akan digunakan untuk tebus balik emas tu. Dan pantang larang paling penting, jangan sesekali gunakan duit pinjaman ar-rahnu untuk perbelanjaan hangus atau membeli barang yang susut nilainya macam nak tukar langsir baru atau nak beli sport rim kereta! Kalau nak gunakan untuk perkara berbentuk selain daripada ‘investment’ atau ‘bisnes’, lebih baik jual terus emas tu atau bersiap sedia emas tu dilelong!

Tips #2 Pajak Mengikut Modal Diperlukan Sahaja

Margin pinjaman ar-rahnu biasanya sekitar 65% – 70%. Katakanlah anda perlukan duit sekitar RM6,500, pajaklah emas yang bernilai sekitar RM10,000. Tak perlulah pajak emas yang bernilai RM20,000 sebab nanti anda dapat pinjaman berlebihan yang tak dimanfaatkan dan dikenakan kos “upah simpan” yang tak sepatutnya.



Tips #3 Satu Emas, Satu Surat Pajak

Kalau nak mudah tebus, pastikan satu emas, satu surat pajak. Katakanlah anda pajak 3 utas rantai tangan, pastikan setiap rantai satu surat pajak. Ia akan memudahkan anda untuk tebus satu persatu nanti. Kalau 3 rantai tu anda buat satu surat pajak, anda kena tebus semua sekaligus!

Tapi kekurangannya ialah anda terpaksa tunggu lama untuk processing! Kalau 10 rantai tangan, mungkin 2 – 3 jam baru siap prosesnya sebab anda dan pegawai ar-rahnu perlu isi & proses 10 borang! Prosesnya  seolah-olah anda membuka 10 akaun bank!

Tips #4Survey Upah Simpan Paling Rendah

Setiap ar-rahnu mengenakan caj berbeza-beza dan cajnya juga disemak dari semasa ke semasa. Jadi sebelum memajak emas, survey dulu ar-rahnu mana yang kenakan caj paling rendah dengan margin pinjaman paling tinggi. Saya tak boleh confirmkan yang mana ar-rahnu terbaik sebab polisi setiap ar-rahnu sentiasa berubah-ubah.

Tips #5Asingkan Duit Untuk Caj Pajakan

Berdasarkan illustrasi yang saya buat dalam artikel “Cara Pajak Emas di Ar-Rahnu“, katakanlah anda dapat pinjaman sebanyak RM7,800, dan caj pajakan (upah simpan) dikenakan sebanyak RM504 (RM84 x 6 bulan). Saya syorkan asingkan siap-siap RM504 tu daripada RM7,800. Maksudnya, anda hanya boleh gunakan RM7,296 (7,800 – 504) untuk beli emas lagi ataupun rolling bisnes. Alasannya, kalau nak sambung pajakan nanti, anda boleh pakai duit tu jer untuk bayar upah dan renew surat pajak especially bila (1) anda belum dapat untung menggunakan duit pajakan pertama, ataupun (2) harga emas belum naik untuk anda menikmati untung daripada teknik manipulasi ar-rahnu bila harga emas jatuh mendadak.

Tips #6Tebus Emas Secepat Mungkin

Biasanya ar-rahnu bagi tempoh pinjaman selama 6 bulan, tapi kalau dah selesai urusniaga menggunakan duit pinjaman tu, terus tebus cepat-cepat sebab caj biasanya dikenakan secara bulanan. Kalau sebulan dah settle, terus tebus dan caj “upah simpan” dikenakan hanya untuk sebulan sahaja. Jangan tunggu tempoh matang 6 bulan baru tebus. Anda dapat jimat duit dari bayar kos “upah simpan” yang tak sepatutnya.

Tips #7 Jangan Pajak Emas Berseal

Jangan sesekali pajak emas berseal melainkan anda bersedia untuk rugi 25%! Kalau anda buka seal, emas tu hanya boleh dijual semula sebagai “used gold” dengan susut nilai sekitar 25%. Jadi kalau nak pajak, pastikan emas tu bukan jenis berseal macam emas Public Gold, Kijang Emas, Dinar Kelantan, dan barang kemas semestinya. Saya perhati, kebanyakkan emas yang jenis berseal ialah emas yang datang dari luar negara.

Emas KFH dan Pamp Suisse antara emas yang berseal – tak sesuai di pajak.

PUBLIC GOLD dah buat perjanjian dengan PEJABAT POS jadi emas PUBLIC GOLD yg berseal akan diterima di arrahnu pejabat pos tanpa dibuka sealnya..

Tips #8Jangan Beli Emas Cara Ar-Rahnu 70:30

Kalau ada orang datang jual emas cara ar-rahnu, iaitu anda bayar 30%, dan 70% lagi dilangsaikan menggunakan duit pinjaman ar-rahnu, jangan telan bulat-bulat janji ‘bulan dan bintang’ mereka. Study dulu betul-betul. Saya perhati, teknik tersebut terbukti memerangkap ramai pelabur pada tahun 2012. Yang confirm untung berganda adalah penjual emas, bukan pelabur.

tips fb pelaburan emas public gold

Saya pernah consult seorang bakal pelabur emas yang sangat excited untuk skim belian begitu sebab katanya, dia boleh dapat RM10,000,000 dalam masa 5 tahun hanya bermodalkan RM20,000! Rupa-rupanya, penjual emas tu cuma cerita separuh jalan jer dan bila saya habiskan cerita separuh jalan lagi, baru dia tahu ‘plan’ penjual tu sebenarnya tak praktikal!

Mangsa Serambi Emas

Tips #9Jaga Nama Baik Dalam Rekod CCRIS BNM

Untuk makluman anda, walaupun ar-rahnu ialah pinjaman bercagar, ia tetap direkodkan dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System) Bank Negara sejak akhir tahun 2010. Maksudnya, kalau anda nak buat apa-apa pinjaman selepas ini daripada mana-mana bank, mereka akan semak rekod CCRIS anda termasuk pinjaman ar-rahnu. Kalau anda ada 1 surat pajak, ia akan ‘appear’ sebagai 1 rekod. Kalau 10 surat pajak, 10 rekod! Jadi, pinjaman di ar-rahnu wajib diuruskan dengan baik. Jangan sampai emas tu tergadai sebab ia akan meninggal rekod buruk bila anda nak buat pinjaman lain nanti. Dan kalau nak buat loan baru dengan bank lain, explain awal-awal pada staff yang in-charge sebab takut mereka anggap anda banyak komitmen hutang.

Tips #10 Ambil Foto Emas Sebelum Pajak (Tips Bonus)

Saya syorkan snap foto setiap emas tu sebelum masuk ar-rahnu. Kalau anda tak mampu tebus balik emas tu, anda masih ada jalan terakhir sebelum emas tu dilelong, iaitu jual surat pajak. Cari pembeli yang sanggup beli emas tu supaya emas tu tak tergadai dan nama anda tak diblacklist.


Bila nak jual surat pajak, pembeli biasanya nak tengok foto emas tu dulu terutamanya pembeli barang kemas. Kalau designnya kena dengan citarasa, baru mereka sanggup beli. Bila anda ada foto emas tu, senang untuk anda promote untuk dapatkan pembeli. Kalau tak, memang susah nak cari pembeli. Bak kata orang putih, picture represent thousand of words!

Jadi, itulah 10 tips penting sebelum anda memajak emas di ar-rahnu. Plan betul-betul, dan pastikan anda pajak emas dengan STRATEGI yang betul. Jangan main pajak jer sebab dah terbukti ramai orang terperangkap dengan “teknik ar-rahnu” gara-gara nak “untung secupak”, tapi akhir sekali terpaksa rugi “segantang”!

Wallahu alam..

Rujukan dr group.....

Thursday, October 15, 2015

bagaimana memajak emas di Arrahnu

harini saya nak share sikit cara pajak emas di arrahnu...
dulu mungkin kita xpernah ambil tahu pun apa itu arrahnu kan???
or org ckp kedai pajak...semua org bayangkan org jual brg kemas...
sebenarnyer org yg tahu bagaimana nak manipulasi emas je yg rajin bertandang ke kedai pajak ni


Antara kelebihan utama menyimpan emas sebagai aset adalah simpanan tersebut tidak beku.Ianya mudah digadai selagi emas tersebut ditangan kita..

Berbanding dengan aset lain seperti hartanah,proses menjual atau menggadainya lebih rumit.Sama juga jika melabur dalam ASB atau Tabung Haji.Duit itu sebenarnya juga milik ASB/TH kerana aset pelaburan kita itu dipegang oleh mereka.Bukannya kita.

Itulah kelebihan aset simpanan/pelaburan emas.

Kalau nak pakai duit "sekejap" untuk hak mustahak atau untuk pusingan modal,tak perlu jual, cukup gadaikan emas tersebut.Kita akan dapat membuat pinjaman "bercagar" Bila sahaja modal kita sdh cukup untuk menebus emas tersebut,bersegeralah menebusnya.
.
Praktik Ar-Rahnu ini banyak digunakan di Kelantan terutamanya di Pasar Besar Siti Khadijah, anda boleh lihat bagaimana majority makcik2 yg berniaga di sana memakai emas.Antara tujuannya apabila memerlukan pusingan modal,mereka akan menggadaikan emas tersebut.
.
Cara nak pajak gadai Ar-Rahnu mudah sahaja.Dibawah saya beri panduannya secara umum.


1. APA YG PERLU DI BAWA?

Caranya hanya membawa Emas beserta Sijil Ketulenan(jika ada) dan resit pembelian.Kebiasaannya, untuk emas jenis Dinar,coin dan bar, tidak perlu menunjukkan resit belian kerana kebiasaanya jenis emas ini disertakan dengan sijil ketulenan ketika membeli emas tersebut.

2. JENIS EMAS YG DITERIMA

Penerimaan jenis emas disesebuah Ar-Rahnu berbeza.Ada yg menerima kesemua jenis emas, manakala ada yg hanya menerima barang kemas sahaja.

Antara kriteria emas yg terbaik untuk digadai

  • Untuk barang kemas, tiada batu permata dan aksesori lain (Barang kemas solid) .Ini kerana,semasa ujian ketulenan dan berat emas. aksesori tersebut akan ditanggalkan untuk menentukan berat sebenar emas tersebut.
  • Untuk JongkongGoldbar /Dinar/Syiling emas, pastikan emas tersebut tidak berbalut kekal "berseal".Pihak Ar-Rahnu akan membuka emas tersebut untuk ujian ketulenan. Pastinya, bila sahaja membuka "seal" emas tersebut, susut nilai emas tersebut akan jatuh sebanyak 15% atau lebih kerana hanya dianggap sebagai "used gold". Sesetengah ar-rahnu hanya terima barang kemas sahaja. Gold bar, dinar & syiling emas tak diterima.
Seal Emas perlu dibuka untuk membuat ujian Densimeter atau ketulenan dan berat emas 

3. MARHUM

Marhum adalah nilai harga emas : Berat Emas x Harga Semasa. Harga semasa bergantung kepada Ar Rahnu itu sendiri, ada yg mengikut pasaran London Bullion Market (spt Ar Rahnu Pos) dan ada yg menentukan sendiri harganya anda boleh merujuk harga emas bagi ar-rahnu di Harga emas 
Cth Nilai Marhum : 10gram x RM155 : RM1550

4. BERAPAKAH PINJAMAN YANG DIBERIKAN?

65% atas nilai emas yang dipajak. Sesetengah ar-rahnu bagi sehingga 70% daripada nilai emas. 


Bergantung juga kepada Ar Rahnu itu sendiri, ada yg bermula dari 60% sehingga 75% mengikut nilai marhum emas
Cth utk pinjaman maximum : 
Marhum Emas x 75% , RM1000 x 75% : RM750
Apa yang anda perlu tahu, nilai emas bukan berdasarkan harga emas yang dijual oleh pengeluar emas seperti Kijang Emas, Dinar Kelantan dan sebagainya, tapi berdasarkan harga semasa yang ditetapkan oleh ar-rahnu itu sendiri. 

Dan harga setiap ar-rahnu pastinya berbeza. Anda perlu call ar-rahnu untuk tahu harga semasa mereka sebab kebanyakkan ar-rahnu tak publish harga semasa mereka di website.
Untuk menentukan berapakah nilai emas anda, ar-rahnu akan timbang berat dan test ketulenan menggunakan alat densimeter.

Kalau ketulenannya berbeza daripada apa yang tertera dalam sijil ketulenan, samada (1) anda ditipu oleh penjual, atau (2) mesin densimeter tu ‘problem’. Kalau nak kepastian, bawa emas tu ke ar-rahnu cawangan lain.


5. BERAPAKAH KADAR UPAH SIMPAN/ CAJ SIMPANAN?


Caj pajakan ar-rahnu dinamakan “upah simpan” seolah-olah kita bayar caj ar-rahnu simpankan emas kita. Tapi hakikatnya ia adalah caj pinjaman, cuma kaedahnya dibuat supaya patuh syariah. Secara umumnya, caj dikenakan sekitar RM0.70 sebulan atas setiap RM100 nilai emas yang dipajak (istilahnya “marhun”), BUKAN atas nilai pinjaman. ada juga mengikut jadual kadar marhum,semakin tinggi,maka semakin tinggi la upahnya. Pilih kadar upah yang terendah.
Cth Jadual Kadar Upah Simpan Bank Muamalat


Apa yang anda perlu tahu, caj adalah tetap sebagaimana tertera pada surat pajak walaupun harga emas turun naik dalam tempoh pajakan. Dan anda bebas untuk bayar upah simpan tu pada bila-bila masa samada dalam tempoh pajakan ataupun sekaligus masa tebus emas tu nanti.

6. BERAPA LAMAKAH TEMPOH GADAIAN?

Tempoh standard ialah 6 bulan. Sesetengah ar-rahnu bagi ‘extended-period’ sehingga 9 – 12 bulan.

Ar Rahnu selalu meletakkan max 6 bulan simpanan +3bulan + 3 bulan (upah simpan 6 bulan sebelumnya perlu dijelaskan). Selalunya akan dikira "sebulan" sekiranya tempoh simpanannya melebihi 15hari. Contohnya ada menggadaikan emas tersebut pada 1.3.2015,dan jika menebus semula emas pada 15.3.2015, ianya akan dikira sebagai simpanan sebulan.Oleh itu, kadar upahnya adalah penuh.


7. SURAT PAJAK GADAI

Setelah persetujuan pajak gadai berlaku, ofis Ar Rahnu akan mengeluarkan satu surat pajak gadai untuk ditandatangani dan cop jari.SIMPAN BAIK BAIK surat tersebut.Ini kerana anda tidak boleh menebus pajakan emas anda dan perlu pergi ke Mahkamah untuk membuat Akuan Bersumpah
Ini adalah jika pelanggan hilang Surat Akuan Gadaian; 
  1. Pelanggan yang kehilangan Surat Akuan Gadaian hendaklah hadir sendiri ke cawangan Ar-Rahn yang mana pelanggan melakukan urusniaga gadaian.
  2. Aduan kehilangan dibuat oleh pihak punya Surat Akuan Gadaian sahaja dan Ar-Rahn akan mengeluarkan satu salinan Surat Gadaian.
  3. Pelanggan hendaklah membuat Surat Akuan Bersumpah di Mahkamah atauPesuruhjaya Sumpah.
  4. Pelanggan hendaklah memaklumkan kepada Ar-Rahn dalam tempohTUJUH (7) hari dari aduan kehilangan bagi mengelak pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan.
8. PENGIRAAN PINJAMAN+ KADAR UPAH




antara dinar yg telah dipajak di arrahnu...
ini betul tau...
salah seorang stokis dlm group saya memajak suku dinarnyer di arrahnu pos...

cara pengiraan nyer...
ok..jom saya ajar sikit....
kita tgk gambar di atas...

Ar-rahnu pos ini menetapkan :
harga jualan 1 gram emas mengikut harga jualan pada 06.07.2015 = RM141 segram
berat suku dinar = 1.0625g x RM141 = RM149.91 (nilai marhum)
jumlah pinjaman yg diberikan = RM 112 (RM149.91 x 75%)
ini bermakna Arrahnu pos hanya memnerikan pinjaman 25% sahaja dari nilai marhum...
manakala upah simpan yang dikenakan hanya RM1.21 sebulan
tempoh simpanan adalah selama 6 bulan dan akan tamat pada 06.01.2016
Jumlah = (RM1.21 x 6 bulan) + RM 112.00 = RM 119.26

Antara tips pemilihan untuk memilih Ar Rahnu adalah


  1. Kadar Upah Rendah
  2. Kadar peratus pinjaman tinggi
  3. Pinjamannya tidak dimasukkan ke dalam Credit Credit Reference Informations (CCRIS) untuk mengelakkan dari BNM tahu kadar komitmen kita 
Untuk tips 1 dan 2, ianya berkaitan dengan peratus "interest" upah simpan yg dikenakan disetiap Ar Rahnu.Semakin rendah upah simpan dan semakin tinggi pinjaman., maka semakin rendahlah peratus "interest"nya.Cuba lihat bagaimana cara perbandingan "interest" berdasarkan kadar upah simpan berlainan dan kadar pinjaman Max berlainan (saya pernah bertanya di sebuah Ar-Rahnu di Sabah berapa upah simpannya, dan jawapannya cukup mengejutkan saya kerana kadar upah tersebut cukup tinggi iaitu 2% bagi nilai marhum emas)
Kadar "Interest" berdasarkan perbezaan upah simpan 

Kadar Interest berdasarkan perbezaan maksimum pinjaman

Ini antara Ar-Rahnu yang ada di Malaysia.Buat masa ini , saya galakkan di Ar-Rahnu Pos kerana menerima banyak jenis emas dan urusannya tidak la serumit mana



jadi...kita dapat RM112 dari pajakkan suku dinar dan perlu dibayar semula dlm tempoh 6 bulan dari tarikh pajakan...

inilah yg dikatakan...emas penyimpan nilai...
lebih kurang kita nak pakai duit urgent...kita gadai kejap...
dapat duit gunalah utk byr apa2 yg kita perlu byr...
then..kita tebus balik emas kita.....
jadi...duit dpt emas pun still ada

bayangkan jika kita xde emas...
bila nak pakai duit...
kena pinjam org ataupun korek wang simpanan...
kan rugi di situ...
wallahualam....




jom beli emas serendah 1 gram 1 bulan
Ilahfazilah
0126098480



Monday, October 12, 2015

Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli powergold

ok..harini nak buat tutorial sikit...
macamana nak mendaftar sebagai ahli Powergold..
eceli x susah mana pun...
sbb semua urusan pendaftaran akan dilakukan oleh agen Powergold atau stokis Powergold..
yg penting...
bila nak join n mendaftar ahli..
mestilah melalui agen or stokis yg berdaftar.....

ok...pertama...
pilih antara 3 pakej keahlian Powergold...




samaada nak jadi ahli ada 2 pakej...

1. Pakej Gold serendah RM350 sahaja


2. Pakej Solid Gold serendah RM450 sahaja...



3. atau..jika anda rasa anda nak jadi ahli yang aktif dan ingin mengembangkan networking..daftarlah sebagai Stokis dengan Pakej Superpowergold berjumlah Rm3800....byk kelebihan menjadi stokis.... 




dan ingat.. join ahli ni bkn pelaburan tau...
ini adalah pembelian pertama anda untuk menyimpan emas...
sbb anda nnt akan diberikan syiling emas serendah 0.5g untuk pendaftaran sebagai ahli Gold, suku dinar bernilai 1.065g untuk pakej ahli Solid Gold dan 2 dinar bernilai 8.5g jika mendaftar sebagai Stokis Superpowergold
inilah simpanan permulaan anda untuk menyimpan emas....
xrugi pun mendaftar ahli selain lepas ni boleh beli dengan harga ahli yang lebih rendah dari harga pasaran..

so...bila dah decide nak pilih mana....
just hubungi mana2 agen powergold or stokis 
contohnyer... call saya Ilah Fazilah di talian 0126098480
nak jumpa saya pun xde masalah....just call n set masa ye..

then.....saya akan berikan no. akaun untuk bayaran pendaftaran....
semua pendaftaran ahli mestilah disertakan dengan bayaran RM7 unutk pengeposan syiling emas /dinar anda nanti...untuk makluman anda semua...semua urusan pembelian dan pendaftaran ahli akan dilakukan secara online dan emas anda akan dipos terus kepada anda tanpa anda perlu nak stat enjin kereta n bergerak bersusah payah...
kalau nak self collect pun xde masalah..just bgtau

pihak saya akan meminta beberapa maklumat diri anda bagi tujuan pendaftaran ahli...
screenshoot bukti pembayaran dan sms/wassup pada saya untuk mengesahkan anda telah membuat bayaran...

stokis akan mendaftar keahlian anda dan anda akan menerima SMS serta no. pin yang mengesahkan pendaftaran keahlian anda.
selepas itu, anda bolehla log in ke akaun www.powergold.biz unutk melihat akaun anda.
Dan anda boleh la mula membuat belian...dan lain2 aktiviti

Sebagai ahli atau stokis...
anda akan dibimbing oleh masterstokis, stokis dan ahli group yang lain...
kalau segan..berurusan je dgn org yang mendaftarkan anda....hihi
jgn risau...anda tidak akan terkontang kanting seorang diri...
kami akan beri panduan tentang tips2 pembelian emas, cara berurusniaga, maklumat lain tentang syarikat dan apa2 sahaja makulmat yang anda rasa perlu nak tau atau nak tanya..
selain itu kami akan berikan tips2 dan maklmat terbaru mengenai naik turun harga emas...
juga.... anda akan diberikan link dan group untuk membeli dan berniaga kedai emas online anda...

untuk makluman....
sesiapa yang join keahlian Powergold melalui saya
anda semua adalah dibawah Group Saragold cawangan Kuala Lumpur
website untuk group Saragold adalah di www.saragold.biz

disetiap negeri dalam Malaysia..
Powergold mempunyai masterstokis yang dilantik untuk membimbing ahli2 mereka....
Bengkel2 Bussiness Oppurtunity Preview atau BOP juga disediakan...

ini adalah antara kit permulaan anda yg anda terima selepas mendaftar sebagai ahli...
untuk terkini...
pendaftaran ahli baharu akan diberikan buku mini belajar ilmu emas dan syiling emas 0.5g bagi pendaftaran pakej gold RM350
Dan ini suku dinar yg anda boleh terima selepas dadtar dengan pakej supergold RM450

so...
kalau berminat nak join...
just call / wassup saya
Ilah Fazilah 
0126098480


Thursday, October 8, 2015

6 soalan popular emas

SEDIKIT PENGETAHUAN UNTUK DIKONGSI BERSAMA....
Jom kite tanye diri kita.....
πŸ’bagaimana bermula....πŸ’
6 soalan popular emas.....

πŸ’₯APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN SIMPANAN EMAS??
πŸ“ simpanan emas bermaksud anda menukarkan wang fiat anda atau peruntukkan hasil pendapatan dengan membeli emas untuk tujuan simpanan. Emas yang sesuai dijadikan simpanan spt dinar..syiling...bar dan jongkong....
πŸ“ simpanan emas untuk jangka masa yang panjang..namun boleh disesuaikan ikut keperluan anda....



πŸ’₯ SIAPA YANG HARUS MENYIMPAN EMAS DAN DENGAN SIAPA HENDAK DIBELI??
πŸ“ semua orang yang menyimpan wang kertas harus menyimpan emas...wang kertas berperanan untuk penyukaran beliam barang/perkhidmatan secara tunai (on the spot)
πŸ“WANG KERTAS BUKAN PENYIMPAN NILAI YANG BAIKIA AKAN SUSUT NILAI DAN TERUS DIMAMAH INFLASI....yang mana pilihan anda....simpan wang kertas di bank dgn sedikit kenaikan (belum ditolak inflasi) atau simpan emas untuk jangka masa panjang.....

πŸ’₯ DI MANAKAH SAYA HENDAK BELI EMAS???
πŸ“ emas fizikal boleh dibeli dengan syarikat yang menjual emas dgn harga murah dr kedai emas...terdapat berbelas ribu dealer mobile di seluruh Malaysia πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ...contohnya syarikat powergold.biz...harga yang ditawarkan berpatutan...😊😊😊


πŸ’₯ BILAKAH MASA YANG SESUAI UNTUK MEMBELI EMAS???
πŸ“ bila anda ade wang πŸ’°πŸ’°dan kesedaran...TERUSKAN NIAT MEMBELI DAN JANGAN BERLENGAH LAGI...
πŸ“ beli emas semasa harga emas turun sedikit
πŸ“ beli secara konsisten setiap bulan...mcm kempen powergold....KEMPEN 1g 1bln 1fmly...🌟🌟 ikutlah kemampuan kewangan anda.....jangan menyimpan secara terpaksa...lubang hutang komitmen bulanan terbuka kerana beli emas....πŸ˜†πŸ˜†

πŸ’₯ SEBAB APE SAYA PERLU SIMPAN EMAS???
1⃣ nilai wang semakin jatuh
2⃣ harga emas semain naik untuk jangka masa panjang
3⃣ emas adalah aset yang mudah cair
4⃣ emas tidak boleh dicipta/dimanipulasi
5⃣ pelindung kekayaan
6⃣ portfolio simpanan dan pendapatan

πŸ’₯ BAGAIMANA SAYA HARUS BERMULA???
1⃣ mulakan dgn mendidik diri sendiri jadi PENYIMPAN
contohnya...1g 1bln 

2⃣ JADI PENYIMPAN MERANGKAP DEALER/PENIAGA...

beli semaksima yang anda mampu....separuh simpan...separuh lagi dijadikan stok untuk jualan....beli pd harga murah dan jual dikala harga emas naik...untung runcit anda simpan..jika tak dpt jual...anda masih untung kerana anda simpan emas...dan harga emas semakin naik....

🌹 hari ini semakin ramai yang celik emas.......anda dah bace....anda dah faham...mulakan langkah pertama anda.....anda buat anda dapat.....selamat maju jaya....🌹



Note : sharing is pairing,matching & flushing.
Whatssup saya
Ilah Fazilah
0126098480